Τα εργαστήρια


Οι βιωματικές μέθοδοι λειτουργούν ως εργαλεία άτυπης πολιτιστικής εκπαίδευσης. Μια ομάδα παιδιών δημοτικού μαθαίνει πτυχές της τοπικής ιστορίας της Θήβας μέσα από εργαστήρια που χρησιμοποιούν παλιές γνώριμες μεθόδους, όπως η κατασκευή μακέτας, αλλά και ψηφιακά μέσα, όπως το βιντεο-παιχνίδι, για να ενισχύσουν την δημιουργικότητα και την φαντασία σε ένα πλαίσιο συμμετοχικού σχεδιασμού.

Η εξοικείωση των συμμετεχόντων προκύπτει από μια ακολουθία δράσεων και εργαστηρίων με απώτερο σκοπό την δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής που ακολουθεί το αποτύπωμα των μύθων στην τοπογραφία της πόλης, ξεκινώντας με τον ιδρυτικό μύθο της πόλης, από τον Φοίνικα Βασιλιά Κάδμο.

 • 5

  ΜΑΡΤΙΟΥ

  ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΔΜΟΥ

  Πρώτη δράση

  Με αφετηρία το αναψυκτήριο του Πούρου, το οιωνοσκοπείο του ξακουστού μάντη Τειρεσία όπως λέγεται πως είναι, κάναμε μια βουτιά στον εαυτό μας και στο παρελθόν και ξεκινήσαμε ως φιγούρες της ιστορίας το μεταφορικό και κυριολεκτικό ταξίδι μας στην πόλη, ακολουθώντας την διαδρομή που χάραξε ο βασιλιάς Κάδμος φτάνοντας στη Θήβα.

 • 11-12

  ΜΑΡΤΙΟΥ

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΑΚΕΤΑΣ

  Δεύτερη δράση

  Στο εργαστήριο κατασκευής της αρχιτεκτονικής μακέτας, γνωρίσαμε τα αρχιτεκτονικά στοιχεία των σημείων που σχετίζονται με τον μύθο του Κάδμου, που είχαμε στην προηγούμενη δράση επισκεφτεί, τα οποία κληθήκαμε να κατασκευάσουμε σε μακέτες.

 • 18-19

  ΜΑΡΤΙΟΥ & 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ MINECRAFT & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΙΝΤΕΟ-ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ

  Τρίτη δράση (φάση 1 & 2)

  Είχε έρθει η ώρα να χτίσουμε ψηφιακά τα σημεία ενδιαφέροντος στο βίντεο-παιχνίδι Minecraft! Ένα δημιουργικό και συνάμα διασκεδαστικό εργαστήριο που κινητοποίησε την φαντασία μας και μας έχρισε συμβολικά αρχιτέκτονες των μνημειωδών κτιρίων των αρχαίων μας προκατόχων. Έπειτα καταγράψαμε τα κτίσματά μας σε μικρά βίντεο και θα διηγηθήκαμε την ιστορία τους για να την μάθουν κι άλλοι πέρα από μας.

 • 9

  ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΑΦΗΓΗΜΑΤΟΣ

  Powered by The URBAN GAME

  Τελευταία δράση είναι αυτή του συμμετοχικού σχεδιασμού μιας ιστορίας που θα ντύσει την εφαρμογή παιγνιοποίησης στην οποία θα δημιουργηθεί μια πολιτιστική διαδρομή θα διαβαίνει από τις στάσεις του μυθικού ιδρυτή της Θήβας Κάδμου στην τοπογραφία της πόλης και θα ζωντανεύει τα ίχνη που άφησε ο μύθος πίσω του.

 • 7

  ΜΑΪΟΥ

  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

  Την Κυριακή 7 Μαΐου παρουσιάσαμε τα αποτελέσματά μας και περιέγραψαν τα ίδια τα παιδιά πως βίωσαν την όλη διαδικασία. Στο τέλος ακολουθήσαμε την πολιτιστική διαδρομή που δημιουργήθηκε, και ξεναγηθήκαμε μέσω μιας φανταστικής ιστορίας που έπλασαν τα παιδιά σε βασικά σημεία της πόλης που σχετίζονται με τον μύθο του Κάδμου με την βοήθεια της ψηφιακής εφαρμογής για κινητές συσκευές The URBAN GAME Alpha.